1800’li yılların sonunda içten yanmalı motorlar şeklinde icat edilmiş ve otomobil, günümüz dünyasının vazgeçilmezleri haline gelmiştir. Ülkemiz de otomotiv endüstrisi lider sektörlerden biri konumuna gelmiştir. Dünyadaki önemli otomotiv üreticileri Türkiye’nin otomotiv sektöründeki gelişimine bağlı olarak yatırımlarını artırmaktadır.
Otomotiv mühendisleri, temel mühendislik ile tasarım prensiplerini otomotiv sektörünün üretim, tasarım vb her aşamasında en yüksek düzeyde uygulayabilen, otomotiv sektöründeki yeni teknolojiler, üretim teknikleri açısından yeterli bilimsel araştırmaları yapabilen, yeni geliştirilecek araçlarda güvenlik tedbirlerini-konforu daha da ileriye götürebilecek bilgi ve becerileri kullanabilen mühendislerdir.
Otomotiv Mühendisliği Bölümü Teknoloji Fakültesi bünyesinde 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında eğitimine başlamış olup, otomotiv ve ilintili alanlarda eğitiminin yanı sıra değişik endüstriyel uygulamalara imkân sağlayan bir mühendislik bilimidir. Bölüm de 3 Profesör Dr, 1 Doçent Dr, 3 Dr. Öğr. Üyesi ve 1 Öğr. Gör. ile Eğitim-Öğretim sürdürülmektedir. Eğitim dili Türkçe olup eğitim süresi 4 yıldır. Teknoloji Fakültesi bünyesinde yer alan Otomotiv Mühendisliği Bölümünü mühendislik fakültelerinden ayıran en önemli özellik öğrencilerin 72 gün boyunca yaptıkları yaz stajına ek olarak 14 hafta boyunda otomotiv fabrikalarında iş yeri eğitimi yapmalarıdır. Öğrencilerimizin büyük bölümü yaz stajlarının bir bölümünü ve iş yeri eğitimlerini 6 ay kadar süreyle aynı firmada yapmaktadır. Böylece mühendis adayı öğrencilerimizin öğrendiği teorik ve uygulamalı bilgileri iş sahasında uygulayabilme becerilerini elde etmesi sağlanmakta, firma açısından da oryantasyon sürecini tamamlamış ve 6 ay boyunca firmanın işleyişini öğrenmiş aday mühendislere mezun olur olmaz işe başlayacak kalifiyede eleman sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin büyük bir kısmı iş yeri eğitimine gittiği firmada mezun olmalarının hemen ardından işe başlayabilmektedir. Bununla birlikte aşağıda sıralı olan laboratuvar ve atölye imkânlarımız sayesinde öğrencilerimize teorinin yanında pratiği de aktarma konusunda azami gayret içerisindeyiz.
- Otomotiv-Taşıt Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı
- Motor Performans Laboratuvarı
- Fren Balatası Sürtünme Testi Laboratuvarı
- Alternatif Motorlar Laboratuvarı
- Fren Süspansiyon Test Laboratuvarı
- Biyoyakıt Üretim Laboratuvarı
- İçten Yanmalı Motorlar Laboratuvarı
- Taşıt İklimlendirme Laboratuvarı
- Otomotiv Elektrik Elektroniği Laboratuvarı
Ayrıca öğrencilerimiz stajlarını yurt dışında Erasmus+ staj programıyla burslu olarak yapabilme imkânı bulmakta, yabancı dillerini geliştirmekte ve global olarak otomotiv firmaları hakkında deneyim sahibi olma şansını elde etmektedir. Öğrencilerimiz Otomotiv ana ve yan sanayinde önde gelen ülkeler arasında olan Almanya, İtalya, Çekya, Polanya, Romanya, Çin vb ülkelerde staj ve Erasmus faaliyetinde bulunmaktadır.
Bölüm, otomotiv alanında oldukça saygın akademik ve bilimsel çalışmalar gerçekleştirmekte ve TUBİTAK, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmiş farklı bilimsel projeleri dinamik ve genç bir akademik kadrosu ile otomotiv mühendisi adaylarının hayallerini gerçekleştirebilecek yeterli bir eğitim imkânı sunmaktadır.
Çalışma Alanları ve İş Pozisyonları
Ülkemizde otomotiv ana ve yan sanayi oldukça büyük sektör haline gelmiştir. Otomotiv mühendisleri otomotiv sektörünün, otomobil parçaları, motor ve motor parçaları imalatı, tasarımı, satışı ve satış sonrası hizmetler gibi çeşitli kademe ve alanlarda ülkemizin her noktasında sorumluluk alabilmektedir. Ayrıca mezunlarımız otomotiv ana ve yan sanayi kuruluşlarının yanı sıra, yetkili ve özel servislerde servis müdürü olarak istihdam edilebilmekte ve bir kısmı da Araştırma Görevlisi olarak Fakültelerin Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği Bölümlerinde Öğretim Görevlisi olarak Meslek Yüksek Okulların çeşitli programlarında iş bulabilmektedirler.